Statiegeld op blik per 1 april 2023

 

Statiegeld op blik per 1 april 2023
Vanwege nieuwe wetgeving komt er vanaf 1 april 2023 een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor alle metalen drankverpakkingen. De statiegeld verplichting betreft blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken als niet-alcoholische dranken.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. De overheid heeft hiervoor het minimale statiegeldbedrag vastgesteld op € 0,15. Het maatschappelijke doel van het statiegeldsysteem is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het aandeel blikjes in het zwerfafval aanzienlijk.Koopt u een blikje bij een van onze automaten, dan staat op elk blikje frisdrank vanaf 1 april* het statiegeldlogo vermeld. De prijzen van de blikjes worden hierop in de loop van april aangepast.

* Blikjes met statiegeld worden gefaseerd toegevoegd i.v.m. het opmaken van de huidige voorraad.

Hoe weet ik of ik een flesje met statiegeld heb gekocht?
Petflessen en blikjes met statiegeld kun je herkennen aan dit logo:

Statiegeld op blik per 1 april 2023 | Vending@Work

Waar kun je blikjes inleveren?
U kunt lege blikjes inleveren op dezelfde locaties als petflessen inleveren, bijvoorbeeld bij de verplichte innamepunten zoals de supermarkt en bemande tankstations. Blikjes moeten dan wel leeg en ongedeukt zijn zodat de barcode gescand kan worden.

Moet ik mijn locatie registreren bij statiegeld Nederland?
Supermarkten groter dan 200 m2, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties zijn verplicht om petflessen en blikjes met statiegeld in te zamelen en het statiegeld uit te keren. De meeste locaties zijn dus niet verplicht om innamepunt te zijn. Mocht u het willen, dan kunt u zich als vrijwillig innamepunt laten registeren bij Statiegeld Nederland.

Op welke manier kunnen consumenten statiegeld retour krijgen?
Doordat het statiegeld systeem een open systeem is kunnen statiegeldflessen en blikjes op alle gebruikelijke plekken zoals supermarkten worden ingeleverd. Eventueel kunnen wij plaatsing van een Petman donatiebak op uw locatie regelen.

Statiegeld op blik per 1 april 2023 | Vending@Work

Wat kan Vending@Work betekenen?
Heeft u aanvullende vragen of opmerkingen, neem gerust contact op met uw accountmanager of onze klantenservice via info@vendingatwork.nl
Meer informatie vindt u op de website van statiegeldnederland.nl en daar vindt u ook de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragen

Wil je een voorstel voor het leveren, plaatsen en onderhouden van een verkoopautomaat? Vraag nu een offerte aan en we sturen je een concreet voorstel voor jouw organisatie en locatie(s).